Kaczka ze spaghetti w sosie pieczeniowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2490
Składniki:
- 25 g spaghetti
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kaczki
- 2 plastry wędzonego boczku
- 1 pomidor
- 1 skórka z pomarańczy
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
- 0,5 łyżeczki curry
Opis przygotowania:
Pomidora umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Spaghetti przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Boczek pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym razem z pokrojonym pomidorem dodać do spaghetti. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego piersi z kaczki. Mięso oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu (tłuszczu nie wylewać), podzielić na porcje i dodać do makaronu.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostawionym tłuszczu ze smażonej kaczki. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać curry, mieloną paprykę i dokładnie wymieszać. Wsypać do tego mąkę, doprawić przyprawami jeśli trzeba, dokładnie rozmieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do składników.
Skórkę pomarańczową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić w słomkę i smażyć razem z miodem przez 2 minuty na średnim ogniu na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostawionym tłuszczu ze smażonej kaczki. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać curry, mieloną paprykę i dokładnie wymieszać. Wsypać do tego mąkę, doprawić przyprawami jeśli trzeba, dokładnie rozmieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do składników.
Skórkę pomarańczową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić w słomkę i smażyć razem z miodem przez 2 minuty na średnim ogniu na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)