Kaczka ze spaghetti w sosie pieczeniowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2490
Kaczka ze spaghetti w sosie pieczeniowym
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g spaghetti
  • 3 łyżki oleju
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 1 pomidor
  • 1 skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
  • sól
  • pieprz
  • Na sos:
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki czerwonej
  • 0,5 łyżeczki curry

Opis przygotowania:

Pomidora umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Spaghetti przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Boczek pokroić na kawałki, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym razem z pokrojonym pomidorem dodać do spaghetti. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego piersi z kaczki. Mięso oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu (tłuszczu nie wylewać), podzielić na porcje i dodać do makaronu.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostawionym tłuszczu ze smażonej kaczki. Do zeszklonej cebuli wlać bulion warzywny, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wsypać curry, mieloną paprykę i dokładnie wymieszać. Wsypać do tego mąkę, doprawić przyprawami jeśli trzeba, dokładnie rozmieszać i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do składników.

Skórkę pomarańczową sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, pokroić w słomkę i smażyć razem z miodem przez 2 minuty na średnim ogniu na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów