Halibut ze spaghetti w sosie śmietankowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3094
Składniki:
- 300 g filetów z halibuta
- 30 g makaronu spaghetti
- 20 g kiełków zielonego groszku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- olej do smażenia
- pieprz sól
- Na sos śmietankowy:
- 100 ml śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Halibuta oraz kiełki zielonego groszku umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć na złoty kolor na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Makaron spaghetti zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ryby.
Przygotować sos śmietankowy; czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Mąkę wymieszać ze śmietaną i przelać do zeszklonego czosnku. Potem dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać na makaron.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać kiełki zielonego groszku, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko polać sokiem cytrynowym
Przygotować sos śmietankowy; czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Mąkę wymieszać ze śmietaną i przelać do zeszklonego czosnku. Potem dodać do tego tłuczone orzechy włoskie, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przelać na makaron.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać kiełki zielonego groszku, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko polać sokiem cytrynowym
Komentarze (0)