Spaghetti z nadziewanymi pieczarkami i miksem ziołowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1218
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g startego sera Gouda
- 12 średnich pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- Miks ziołowy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garstka świeżych liści pokrzywy
- 1 garstka rukoli
- 1 garstka zielonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Opis przygotowania:
Zioła umyć i odsączyć z wody. Pieczarki umyć, obrać z błony i usunąć z nich trzony. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego starty ser Gouda. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać. Uformować z tego kulki i włożyć je do oczyszczonych wcześniej pieczarek. Pieczarki ze składnikami przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do makaronu na talerzu.
Przygotować miks ziołowy: rukolę, pokrzywę oraz natkę zielonej pietruszki razem przełożyć do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę, po czym nałożyć ją na potrawę.
Przygotować miks ziołowy: rukolę, pokrzywę oraz natkę zielonej pietruszki razem przełożyć do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę, po czym nałożyć ją na potrawę.
Komentarze (0)