Spaghetti z nadziewanymi pieczarkami i miksem ziołowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1218
Spaghetti z nadziewanymi pieczarkami i miksem ziołowym
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g startego sera Gouda
  • 12 średnich pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Miks ziołowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garstka świeżych liści pokrzywy
  • 1 garstka rukoli
  • 1 garstka zielonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka śmietany 18%

Opis przygotowania:

Zioła umyć i odsączyć z wody. Pieczarki umyć, obrać z błony i usunąć z nich trzony. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do mięsa w misce. Dodać do tego starty ser Gouda. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry i wymieszać. Uformować z tego kulki i włożyć je do oczyszczonych wcześniej pieczarek. Pieczarki ze składnikami przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175C i piec do całkowitego rozpuszczenia się sera. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do makaronu na talerzu.

Przygotować miks ziołowy: rukolę, pokrzywę oraz natkę zielonej pietruszki razem przełożyć do miksera. Wlać do tego oliwę z oliwek, śmietanę i zmiksować na jednolitą masę, po czym nałożyć ją na potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów