Spaghetti z warzywami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1323
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 g marchewki
- 100 g tłuczonych orzechów laskowych
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 brokuł
- sól
- cukier
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Spaghetti wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do makaronu. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej marchew. Oba składniki dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości marchewki. Kiedy marchew zmięknie, wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, wymieszać i dusić jeszcze przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)