Pałeczki cynamonowe z dipem serowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2350
Pałeczki cynamonowe z dipem serowym
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • Na dip serowy:
  • 240 g sera ricotta
  • 240 ml jogurtu waniliowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka płynnego miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na cienkie paski o szerokości 1 cm. Jajko roztrzepać widelcem w misce razem z cukrem i cynamonem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować pocięte plastry ciasta, po czym wszystko wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na talerz.

Przygotować dip serowy: ser ricotta przełożyć do miksera, wlać do tego jogurt waniliowy, sok pomarańczowy, wsypać cynamon i dodać startą skórkę pomarańczową. Składniki miksować mikserem przez 3 minuty, potem przełożyć do miseczki i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów