Pałeczki cynamonowe z dipem serowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2350
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- Na dip serowy:
- 240 g sera ricotta
- 240 ml jogurtu waniliowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na cienkie paski o szerokości 1 cm. Jajko roztrzepać widelcem w misce razem z cukrem i cynamonem. Roztrzepanymi składnikami wysmarować pocięte plastry ciasta, po czym wszystko wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć na talerz.
Przygotować dip serowy: ser ricotta przełożyć do miksera, wlać do tego jogurt waniliowy, sok pomarańczowy, wsypać cynamon i dodać startą skórkę pomarańczową. Składniki miksować mikserem przez 3 minuty, potem przełożyć do miseczki i dodać do całości.
Przygotować dip serowy: ser ricotta przełożyć do miksera, wlać do tego jogurt waniliowy, sok pomarańczowy, wsypać cynamon i dodać startą skórkę pomarańczową. Składniki miksować mikserem przez 3 minuty, potem przełożyć do miseczki i dodać do całości.
Komentarze (0)