Ciastka maślane w czekoladzie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1977
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka 2%
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, po czym dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy oraz mleko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i po czym szklanką wyciąć krążki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią ciastka na talerzu.
Komentarze (0)