Miecznik z serem pleśniowym, warzywami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1918
Miecznik z serem pleśniowym, warzywami i orzechami
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z miecznika
  • 25 g sera pleśniowego Lazur błękitny
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 1 kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonej kapusty w misce wraz z pokruszonym drobno serem pleśniowym i orzeszkami pinii. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym, wymieszać i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego czosnku dodać filety z miecznika, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ryba zmięknie. Gotową rybę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów