Miecznik z serem pleśniowym, warzywami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2129
Składniki:
- 400 g filetów z miecznika
- 25 g sera pleśniowego Lazur błękitny
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 kapusta pekińska
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonej kapusty w misce wraz z pokruszonym drobno serem pleśniowym i orzeszkami pinii. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić oliwą z oliwek, octem balsamicznym, wymieszać i wyłożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego czosnku dodać filety z miecznika, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ryba zmięknie. Gotową rybę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu
Komentarze (0)