Kurczak z grzankami, orzechami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1460
Kurczak z grzankami, orzechami i warzywami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki pełnoziarnistej musztardy francuskiej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 liście sałaty strzępiastej
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • garstka botwinki
  • sól
  • pieprz kolorowy

Opis przygotowania:

Warzywa umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do warzyw na talerzu. Następnie kromki chleba wysmarować musztardą pełnoziarnistą z obu stron, pokroić je w kostkę i smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Do smażonych składników wsypać orzeszki pinii i razem smażyć na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów