Spaghetti z pulpetami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1859
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 30 g makaronu spaghetti
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka tartego sera cheddar
- 1 jajko
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron spaghetti zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Mięso mielone przełożyć do miski, po czym dodać do niego tarty ser cheddar, mielone oregano oraz obraną ze skóry i pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wyrobić ręcznie, a potem uformować z tego małe kulki. Uformowane kulki wrzucić do rondla z bulionem warzywnym, ugotować do miękkości i odcedzić. Obrać kolejną cebulę ze skóry z czosnkiem, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać przecier pomidorowy, ugotowany wcześniej makaron oraz ugotowane pulpety mięsne. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)