Ryż z pulpetami, sosem chili i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1913
Składniki:
- 100 ml sosu słodko-kwaśnego chili
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka marynowana
- 1 zielona papryka marynowana
- 1 żółta papryka marynowana
- 1 łyżeczka kurkumy
- pęczek kolendry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Pulpety:
- 500 ml bulionu warzywnego
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 kromka czerstwego chleba
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- Sałatka:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 zielony ogórek
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryki marynowane osączyć z zalewy i pokroić je na małe kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, dodać do niego kurkumę, wlać 2 szklanki lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, wymieszać z pokrojonymi paprykami z marynaty i przełożyć na talerz.
Przygotować pulpety: kromkę czerstwego chleba przełożyć do miski, zalać ją zimnym mlekiem i moczyć przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć ją z mleka, odcisnąć ręcznie i przełożyć do drugiej miski. Do odciśniętego chleba dodać mięso mielone oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować ręcznie pulpety i wrzucić je do gotowanego, wrzącego bulionu warzywnego. Pulpety gotować przez 3,5 minuty na średnim ogniu, po czym wyciągnąć je z bulionu, dodać do składników na talerzu i polać sosem chili.
Przygotować sałatkę: ogórka obrać ze skóry i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonego ogórka. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem naturalnym, wymieszać i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i posypać pokrojoną drobno kolendrą.
Przygotować pulpety: kromkę czerstwego chleba przełożyć do miski, zalać ją zimnym mlekiem i moczyć przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć ją z mleka, odcisnąć ręcznie i przełożyć do drugiej miski. Do odciśniętego chleba dodać mięso mielone oraz obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować ręcznie pulpety i wrzucić je do gotowanego, wrzącego bulionu warzywnego. Pulpety gotować przez 3,5 minuty na średnim ogniu, po czym wyciągnąć je z bulionu, dodać do składników na talerzu i polać sosem chili.
Przygotować sałatkę: ogórka obrać ze skóry i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonego ogórka. Oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem naturalnym, wymieszać i dodać do całości. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki i posypać pokrojoną drobno kolendrą.
Komentarze (0)