Kimchi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1620
Kimchi to potrawa z fermentowanych/kiszonych warzyw, będąca tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej. Jej głównymi składnikami są przeważnie kapusta kiszona, rzepa, rzodkiew japońska, czosnek, owoce morza i chili. Kimchi zostało uznane przez magazyn Health za jedno z najzdrowszych dań na świecie. Zawiera bardzo dużo witaminy A, B i C oraz przede wszystkim korzystne dla zdrowia bakterie z grupy Lactobacillus, znajdujące się właśnie w sfermentowanym jedzeniu. Jest także bogatym źródłem błonnika.
Składniki:
- 2 kapusty pekińskie
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 100 ml sosu rybnego
- 5 szklanek wody
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka grubej soli
- 1 łyżeczka płatków papryki chili
- 1 łyżeczka startego drobno imbiru
- 1 łyżeczka mielonych, suszonych krewetek
- 1 łyżeczka rzodkiewki marynowanej Inaka
Opis przygotowania:
Kapustę pekińską pozbawić trzpienia, pokroić ją ćwiartki i przełożyć do miski. Zasypać ją solą, zalać 5 szklankami wody, nakryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie całość dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć na talerz. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić go przez praskę i wymieszać z sosem sojowym w kubku. Do wymieszanego sosu dodać płatki papryki chili, starty imbir, marynowaną rzodkiewkę i mielone suszone krewetki. Składniki wymieszać, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie polać tym kapustę na talerzu. Całość doprawić do smaku sosem rybnym.
Komentarze (0)