
Dorsz w sosie curry
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2391

Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 2 małe cukinie
- 2 pomidory
- 2 liście bananowca, albo dużego pora
- sól
- pieprz
- Na sos curry:
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 papryczki czerwone chili
- 1,5 łyżki curry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Warzywa, rybę oraz liście bananowca lub pory umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i przełożyć na liść bananowca lub pora. Cukinie pokroić na małe kawałki, przełożyć je na aluminiową tackę od grilla i przyrumienić na rozpalonym grillu. Gotową ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu. Następnie filety z dorsza oprószyć szczypta soli oraz pieprzu, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie zagotować wodę i od tego momentu rybę na sicie gotować przez 15-20 minut. Po upływie tego czasu przełożyć ją do składników na talerzu.
Przygotować sos curry: szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać posiekaną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę. Następnie do smażonych składników dodać curry, wlać mleko kokosowe, wsypać suszoną kolendrę, imbir mielony, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sos z limonki i ponownie wymieszać. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować sos curry: szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać posiekaną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę. Następnie do smażonych składników dodać curry, wlać mleko kokosowe, wsypać suszoną kolendrę, imbir mielony, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sos z limonki i ponownie wymieszać. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)