Dorsz w sosie curry

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1998
Dorsz w sosie curry
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 2 małe cukinie
  • 2 pomidory
  • 2 liście bananowca, albo dużego pora
  • sól
  • pieprz
  • Na sos curry:
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 papryczki czerwone chili
  • 1,5 łyżki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Warzywa, rybę oraz liście bananowca lub pory umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w ćwiartki i przełożyć na liść bananowca lub pora. Cukinie pokroić na małe kawałki, przełożyć je na aluminiową tackę od grilla i przyrumienić na rozpalonym grillu. Gotową ściągnąć z grilla i dodać do składników na talerzu. Następnie filety z dorsza oprószyć szczypta soli oraz pieprzu, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie zagotować wodę i od tego momentu rybę na sicie gotować przez 15-20 minut. Po upływie tego czasu przełożyć ją do składników na talerzu.

Przygotować sos curry: szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać posiekaną drobno papryczkę chili i smażyć przez 1 minutę. Następnie do smażonych składników dodać curry, wlać mleko kokosowe, wsypać suszoną kolendrę, imbir mielony, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać sos z limonki i ponownie wymieszać. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów