Matbucha
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5620
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki Jalapeño
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie pokrojone obie papryki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumieni. Wtedy wlać do tego olej, dodać pokrojony wcześniej czosnek, wsypać mieloną paprykę chili oraz suszoną kolendrę i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników wlać pomidory z puszki wraz z zalewą, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu.
Komentarze (0)