Matbucha

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5620
Matbucha
fot. Andrew Bossi (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki Jalapeño
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie pokrojone obie papryki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się lekko przyrumieni. Wtedy wlać do tego olej, dodać pokrojony wcześniej czosnek, wsypać mieloną paprykę chili oraz suszoną kolendrę i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników wlać pomidory z puszki wraz z zalewą, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów