Penne z przegrzebkami i pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2175
Składniki:
- 40 g mrożonych przegrzebek
- 30 g makaronu penne
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Na pesto:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżka tartego parmezanu
Opis przygotowania:
Makaron penne zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli, części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na rozgrzanym oleju. Zrumienione połączyć z makaronem.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Do posiekanej bazylii wlać oliwę z oliwek, dodać tarty parmezan, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek doprawić, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Roztarte składniki dodać do całości, a następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Do posiekanej bazylii wlać oliwę z oliwek, dodać tarty parmezan, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek doprawić, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Roztarte składniki dodać do całości, a następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)