Penne z przegrzebkami i pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2175
Penne z przegrzebkami i pesto
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonych przegrzebek
  • 30 g makaronu penne
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na pesto:
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Opis przygotowania:

Makaron penne zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić z muszli, części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na rozgrzanym oleju. Zrumienione połączyć z makaronem.

Przygotować pesto: bazylię umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Do posiekanej bazylii wlać oliwę z oliwek, dodać tarty parmezan, obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek doprawić, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Roztarte składniki dodać do całości, a następnie wszystko wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów