Kurczak z cukinią w pesto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1626
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 młoda zielona cukinia
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- Pesto:
- 200 g świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry, potem oprószyć ją szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie ściągnąć je z ognia i dodać do cukinii na talerzu.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać tarty parmezan i wlać oliwę z oliwek. Następnie składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu wymieszać je z tłuczonymi orzechami włoskimi, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu świeżo zmielonym, wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać tarty parmezan i wlać oliwę z oliwek. Następnie składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu wymieszać je z tłuczonymi orzechami włoskimi, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu świeżo zmielonym, wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)