Ryżówka z grzankami i kiełkami lucerny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2010
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 g kiełków lucerny
- 15 g wędzonego boczku
- 4 łyżki masła
- 2 piersi z kurczaka
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki lucerny umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na drobne kawałki, włożyć go do rondla, postawić na małym, ogniu i zrumienić. Do zrumienionego boczku dodać 2 łyżki masła oraz pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Następnie wsypać do tego ryż i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojone piersi z kurczaka oraz marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego posiekana natkę zielonej pietruszki, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do miski. Stopić 2 łyżki masła na rozgrzanej patelni i dodać do tego kromki chleba. Chleb zrumienić z obu stron, po czym zrumieniony dodać do potrawy. Wszystko polać pikantnym keczupem i udekorować kiełkami lucerny.
Komentarze (0)