Ryżówka z grzankami i kiełkami lucerny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2010
Ryżówka z grzankami i kiełkami lucerny
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 3 g kiełków lucerny
  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki masła
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki lucerny umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na drobne kawałki, włożyć go do rondla, postawić na małym, ogniu i zrumienić. Do zrumienionego boczku dodać 2 łyżki masła oraz pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Następnie wsypać do tego ryż i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojone piersi z kurczaka oraz marchew. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać do tego posiekana natkę zielonej pietruszki, wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do miski. Stopić 2 łyżki masła na rozgrzanej patelni i dodać do tego kromki chleba. Chleb zrumienić z obu stron, po czym zrumieniony dodać do potrawy. Wszystko polać pikantnym keczupem i udekorować kiełkami lucerny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów