Spaghetti z klopsikami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2687
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 150 ml gotowego przecieru pomidorowego
- 30 dag makaronu spaghetti
- 10 dag tartego parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- 2 liście bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki majeranku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Przygotować klopsy mięsne: mięso zmieszać z bułka tartą, wbić do tego jajko, a następnie dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Potem doprawić do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Całość wyrobić ręcznie i uformować małe kulki. Zagotować 500 ml bulionu warzywnego z kostki i na wrzątek wrzucić kulki mięsne. Wszystko gotować do miękkości mięsa. Ugotowane wyciągnąć, odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni, po czym dodać do makaronu. Rozgrzać 2 łyżki na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, podgrzać na małym ogniu i przelać na potrawę. Całość posypać tartym parmezanem i udekorować listkami bazylii.
Komentarze (0)