Spaghetti z klopsikami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2687
Spaghetti z klopsikami
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 500 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 150 ml gotowego przecieru pomidorowego
  • 30 dag makaronu spaghetti
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Przygotować klopsy mięsne: mięso zmieszać z bułka tartą, wbić do tego jajko, a następnie dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Potem doprawić do smaku pieprzem, solą i majerankiem. Całość wyrobić ręcznie i uformować małe kulki. Zagotować 500 ml bulionu warzywnego z kostki i na wrzątek wrzucić kulki mięsne. Wszystko gotować do miękkości mięsa. Ugotowane wyciągnąć, odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni, po czym dodać do makaronu. Rozgrzać 2 łyżki na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, podgrzać na małym ogniu i przelać na potrawę. Całość posypać tartym parmezanem i udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów