Spaghetti z bakłażanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 859
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 300 ml sosu bolońskiego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 bakłażan
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Bazylię oraz bakłażana umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w kostkę. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojonego wcześniej bakłażana, wymieszać i smażyć do chwili, aż bakłażan zacznie się rumienić. Wtedy wlać do tego sos boloński, doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dusić przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)