Spaghetti z bakłażanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 859
Spaghetti z bakłażanem
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 ml sosu bolońskiego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bakłażan
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Bazylię oraz bakłażana umyć i odsączyć z wody. Bakłażana pokroić w kostkę. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojonego wcześniej bakłażana, wymieszać i smażyć do chwili, aż bakłażan zacznie się rumienić. Wtedy wlać do tego sos boloński, doprawić całość do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i dusić przez 2 minuty. Po tym czasie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Całość dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów