Pianka waniliowa z czekoladą i skórką pomarańczową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2381
Składniki:
- 400 ml mleka skondensowanego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 120 ml wody
- 100 g skórki pomarańczowej
- 30 g cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny spożywczej
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko jajka
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Żelatynę spożywczą rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić. 100 g gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, a resztę pozostawić. Mleko skondensowane zagotować i przestudzić. Następnie żółtko utrzeć z cukrem waniliowym oraz 1 łyżką białego cukru, wlać do przestudzonego mleka, dodać do tego rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Kiedy żelatyna zacznie się zsiadać, wsypać startą czekoladę, po czym wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do odpowiedniej foremki na ciasto i odstawić do lodówki, aby składniki dobrze zastygły. Skórkę pomarańczową pokroić w cienkie plastry i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Sparzoną przełożyć do rondla, zalać wodą, wsypać 200 g cukru i gotować na małym ogniu do czasu, aż z gotowanych składników powstanie gęsty syrop. Gotowy syrop ściągnąć z ognia i przestudzić. Wyciągnąć zastygnięte składniki z lodówki, pokroić na porcje i przełożyć na talerz. 200 g gorzkiej czekolady połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Masę czekoladową przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć na piankę. Całość polać syropem ze skórki pomarańczowej.
Komentarze (0)