Baklawa
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1878
Składniki:
- 600 g ciasta yufka (ciasta filo)
- 300 g mielonych orzechów włoskich
- 250 g rozpuszczonego klarowanego masła
- 200 g mielonych pistacji
- Syrop
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Na blachę do pieczenia wylać 3 łyżki masła klarowanego, wysmarować ją całą, położyć na to pierwszy płat ciasta i dobrze go rozłożyć. Następnie położyć na 5 kolejnych warstw ciasta i dopiero wysmarować je rozpuszczonym masłem klarowanym za pomocą pędzelka. Po rozsmarowaniu masła posypać całość mielonymi orzechami i pistacjami. Wtedy nałożyć kolejne płaty ciasta i każdy plaster wysmarować masłem klarowanym.
Następnie całość pokroić ostrym nożem w trójkąty i polać obficie masłem klarowanym. Masło równomiernie rozprowadzić po całym cieście. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, wlać do tego wodę, sos z cytryny i całość gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć go z ognia i chochelką polać nim upieczone wcześniej ciasto.
Wszystko posypać ponownie mielonymi orzechami i pistacjami.
Następnie całość pokroić ostrym nożem w trójkąty i polać obficie masłem klarowanym. Masło równomiernie rozprowadzić po całym cieście. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, wlać do tego wodę, sos z cytryny i całość gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć go z ognia i chochelką polać nim upieczone wcześniej ciasto.
Wszystko posypać ponownie mielonymi orzechami i pistacjami.
Komentarze (0)