Baklawa

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 217
Baklawa
fot. NatashaBreen (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ciasta yufka (ciasta filo)
  • 300 g mielonych orzechów włoskich
  • 250 g rozpuszczonego klarowanego masła
  • 200 g mielonych pistacji
  • Syrop
  • 4 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania:

Na blachę do pieczenia wylać 3 łyżki masła klarowanego, wysmarować ją całą, położyć na to pierwszy płat ciasta i dobrze go rozłożyć. Następnie położyć na 5 kolejnych warstw ciasta i dopiero wysmarować je rozpuszczonym masłem klarowanym za pomocą pędzelka. Po rozsmarowaniu masła posypać całość mielonymi orzechami i pistacjami. Wtedy nałożyć kolejne płaty ciasta i każdy plaster wysmarować masłem klarowanym.

Następnie całość pokroić ostrym nożem w trójkąty i polać obficie masłem klarowanym. Masło równomiernie rozprowadzić po całym cieście. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować syrop: do rondla wsypać cukier, wlać do tego wodę, sos z cytryny i całość gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze do chwili, aż syrop zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć go z ognia i chochelką polać nim upieczone wcześniej ciasto.

Wszystko posypać ponownie mielonymi orzechami i pistacjami.

Komentarze (0)