Pappardelle z kiełbasą i sosem pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1707
Składniki:
- 30 g makaronu pappardelle
- 2 peta kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos pomidorowy:
- 4 pomidory cherry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron pappardelle przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Kiełbasę śląską pokroić w kostkę i lekko ją zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu na patelni.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać zrumienioną wcześniej kiełbasę z patelni, a następnie dodać do tego pokrojone drobno pomidory cherry. Składniki zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy wina. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym koprem, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Gotową potrawę udekorować natka zielonej pietruszki.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać zrumienioną wcześniej kiełbasę z patelni, a następnie dodać do tego pokrojone drobno pomidory cherry. Składniki zalać winem wytrawnym i dusić pod przykryciem do chwili odparowania połowy wina. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy, całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym koprem, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Gotową potrawę udekorować natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)