Ciasto różane
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5893
Składniki:
- 250 g wiórek kokosowych
- 10 malin
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- pączki róży do dekoracji
- Spód:
- 250 g płatków migdałowych
- 100 g tłuczonych orzechów włoskich
- 100 g biszkoptów (ciastek)
- 4 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka masła
- Krem:
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki suszonych płatków róży
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- Polewa:
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki syropu malinowego
- 1 łyżeczka mielonych suszonych płatków róży
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować spód ciasta: biszkopty pokruszyć na drobne kawałeczki. Do rondla wlać miód, dodać do tego masło, po czym razem podgrzewać na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się masła. Następnie wsypać do tego płatki migdałowe, tłuczone orzechy włoskie i pokruszone wcześniej biszkopty. Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia w formie. Całość włożyć do lodówki na 40 minut.
Przygotować krem: suszone płatki róży sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Żelatynę spożywczą zalać wodą i odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo serek homogenizowany i posiekane płatki róży. Składniki razem zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym dodać do nich namoczoną żelatynę i całość ponownie zmiksować mikserem. Następnie przełożyć je łopatką na spód ciasta w formie do pieczenia i wszystko wstawić do lodówki do czasu, aż żelatyna zastygnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki oraz formy.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem, mielonymi płatkami róży i syropem malinowym. Wymieszanymi składnikami wysmarować całe ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi. Wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami i pączkami róż.
Przygotować krem: suszone płatki róży sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Żelatynę spożywczą zalać wodą i odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo serek homogenizowany i posiekane płatki róży. Składniki razem zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym dodać do nich namoczoną żelatynę i całość ponownie zmiksować mikserem. Następnie przełożyć je łopatką na spód ciasta w formie do pieczenia i wszystko wstawić do lodówki do czasu, aż żelatyna zastygnie. Wtedy wyciągnąć z lodówki oraz formy.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem, mielonymi płatkami róży i syropem malinowym. Wymieszanymi składnikami wysmarować całe ciasto i posypać je wiórkami kokosowymi. Wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody malinami i pączkami róż.
Komentarze (0)