Jajka z czarną fasola i awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3553
Jajka z czarną fasola i awokado
fot. djjewelz / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 15 g surowego boczku ze skórą
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 dojrzale awokado
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać czarną fasolę wraz z zalewą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować na średnim ogniu i przełożyć na talerz. Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestki. Miąższ pokroić drobno i przełożyć do blendera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać do pokrojonego awokado, po czym oba składniki razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do fasoli na talerzu. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy łyżką cedzakową odcedzić i dodać do składników na talerzu. Boczek pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć mieloną papryką oraz szczyptą soli, zrumienić na średnim ogniu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów