Jajka z czarną fasola i awokado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3553
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 15 g surowego boczku ze skórą
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 dojrzale awokado
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać czarną fasolę wraz z zalewą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zagotować na średnim ogniu i przełożyć na talerz. Awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestki. Miąższ pokroić drobno i przełożyć do blendera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, dodać do pokrojonego awokado, po czym oba składniki razem zmiksować na jednolitą masę i dodać do fasoli na talerzu. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy łyżką cedzakową odcedzić i dodać do składników na talerzu. Boczek pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć mieloną papryką oraz szczyptą soli, zrumienić na średnim ogniu i dodać do całości.
Komentarze (0)