Golonka duszona z koprem naciowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2659
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 4 kopry naciowe
- 4 ziarna pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki estragonu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Golonkę umyć, oczyścić z włosów, natrzeć solą oraz roztartym czosnkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie golonkę zalać do połowy wodą, dodać do niej liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz pokrojoną w kostkę cebule i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia, przekręcić ją parę razy, aby mięso równo się udusiło oraz podlewać sosem z duszenia. Pod koniec duszenia doprawić do smaku pieprzem mielonym, solą oraz estragonem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do niej pokrojony na ćwiartki koper naciowy i dusić do czasu, aż koper będzie miękki. Golonkę wraz z sosem i koprem przelać na talerz i posypać pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze (0)