Golonka duszona z koprem naciowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2659
Golonka duszona z koprem naciowym
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 4 kopry naciowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki estragonu
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Golonkę umyć, oczyścić z włosów, natrzeć solą oraz roztartym czosnkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie golonkę zalać do połowy wodą, dodać do niej liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz pokrojoną w kostkę cebule i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia, przekręcić ją parę razy, aby mięso równo się udusiło oraz podlewać sosem z duszenia. Pod koniec duszenia doprawić do smaku pieprzem mielonym, solą oraz estragonem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do niej pokrojony na ćwiartki koper naciowy i dusić do czasu, aż koper będzie miękki. Golonkę wraz z sosem i koprem przelać na talerz i posypać pokrojoną natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów