Pieremiacze
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5269
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
- Farsz:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz sodą. Do wymieszanych składników wlać śmietanę, dodać masło, z całości wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i kubkiem wyciąć krążki.
Przygotować farsz: cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i połączyć z mielonym mięsem wołowym. Następnie składniki doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżką na wycięte krążki ciasta. Całość zlepić w sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Przygotować farsz: cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i połączyć z mielonym mięsem wołowym. Następnie składniki doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, dokładnie wymieszać, po czym nałożyć łyżką na wycięte krążki ciasta. Całość zlepić w sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na rumiany kolor, osączyć z oleju i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Moje nowe ulubione danie 💙