Okoń z grilla z koprem naciowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2361
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 2 świeże okonie
- 2 ząbki czosnku
- 1 koper naciowy
- natka zielonej pietruszki
- zielony koperek
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w plastry i usmażyć frytki na mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Upieczone osaczyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Okonie oczyścić z wnętrzności, umyć, osaczyć z wody, po czym ponacinać je po bokach co 1,5 cm i oprószyć pieprzem oraz solą. Czosnek obrać ze skory, pokroić w drobną kostkę i nadziać wnętrze ryby. Nadzianą rybę polać 2 łyżkami oleju i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Piec do miękkości ryby, potem ściągnąć z grilla i dodać do frytek. Koper naciowy zalać 0,5 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić, pokroić w cienkie w plastry i dodać do potrawy. Następnie dodać do tego natkę zielonej pietruszki, koperek zielony, po czym wszystko oprószyć szczyptą pieprzu.
Komentarze (0)