Pieczarki w cieście z sosem jogurtowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3064
Składniki:
- 500 g małych pieczarek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Sos:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka cukru
- pęczek szczypiorku
- szczypta pieprzu białego
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody i i obrać ze skóry. Następnie do rondla wsypać mąkę, cukier szczyptę soli, suszony majeranek, wlać do tego mleko i wbić jajko. Składniki w rondlu zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki i zanurzyć w nich przygotowane wcześniej pieczarki. Następnie wyciągnąć je i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i rozetrzeć w misce z cukrem oraz majerankiem. Do roztartych składników wlać jogurt grecki i dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, przelać do małej miseczki i dodać do potrawy.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i rozetrzeć w misce z cukrem oraz majerankiem. Do roztartych składników wlać jogurt grecki i dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, przelać do małej miseczki i dodać do potrawy.
Komentarze (1)
Przepis super, ale dodała bym więcej soli i pieprzu do ciasta