Spaghetti z awokado i krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2208
Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 6 dużych mrożonych krewetek
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wrzącej wody
- 1 łyżka bułki tartej
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
- sól
Opis przygotowania:
Suszone płatki chili sparzyć wrząca wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, potem przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Następnie awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestki. Jedną łyżkę awokado pokroić w kostkę, a resztę posiekać bardzo drobno. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego posiekane wcześniej awokado, po czym wsypać do tego bułkę tartą, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać ugotowany makaron, całość ponownie dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do krewetek w misce. Wszystko posypać sparzonymi płatkami chili.
Komentarze (0)