Spaghetti z awokado i krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2208
Spaghetti z awokado i krewetkami
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu spaghetti
  • 6 dużych mrożonych krewetek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
  • sól

Opis przygotowania:

Suszone płatki chili sparzyć wrząca wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, potem przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Następnie awokado umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i usunąć pestki. Jedną łyżkę awokado pokroić w kostkę, a resztę posiekać bardzo drobno. Makaron spaghetti przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego posiekane wcześniej awokado, po czym wsypać do tego bułkę tartą, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać ugotowany makaron, całość ponownie dokładnie wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do krewetek w misce. Wszystko posypać sparzonymi płatkami chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów