Roti z awokado i krewetkami w sosie curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2538
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 ml mleka kokosowego
- 4 mrożone krewetki tygrysie
- 4 kwiaty kwitnącego groszku
- 1 awokado
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na sos curry:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki curry
- 1 czerwona papryczka chili
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych (ale pozostawić ogon). Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i smażyć przez 3 minuty w mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu.
Przygotować roti: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ drobno. Mąkę zmieszać z mlekiem kokosowym oraz szczyptą soli, dodać do tego awokado i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Masę wlewać przez lejek na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, wykonując dowolne ruchy ręką. Przelane składniki smażyć na małym ogniu tylko z jednej strony, do czasu całkowitego ścięcia się składników. Gotowe ściągnąć z ognia i póki są gorące, zawinąć w nie usmażone krewetki.
Przygotować sos curry: majonez wymieszać z curry, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z cała potrawą.
Danie udekorować kwiatkami groszku.
Przygotować roti: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ drobno. Mąkę zmieszać z mlekiem kokosowym oraz szczyptą soli, dodać do tego awokado i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Masę wlewać przez lejek na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, wykonując dowolne ruchy ręką. Przelane składniki smażyć na małym ogniu tylko z jednej strony, do czasu całkowitego ścięcia się składników. Gotowe ściągnąć z ognia i póki są gorące, zawinąć w nie usmażone krewetki.
Przygotować sos curry: majonez wymieszać z curry, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz z cała potrawą.
Danie udekorować kwiatkami groszku.
Komentarze (0)