Kluski z czosnkiem i boczkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1160
Składniki:
- Na kluski
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g ziemniaków
- 300 g mąki
- Ponadto:
- 150 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno.
Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Czosnek obrać ze skóry i razem z pokrojonym wcześniej boczkiem zeszklić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Ziemniaki z boczkiem utłuc tłuczkiem, przełożyć na stolnicę i wsypać do tego mąkę. Całość dobrze wyrobić ręcznie i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie kulki wyciągnąć, odcedzić z wody i wyłożyć na talerz.
Następnie pozostały boczek pokroić na małe kawałki, lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć go ognia i wyłożyć na kulki na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Czosnek obrać ze skóry i razem z pokrojonym wcześniej boczkiem zeszklić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Ziemniaki z boczkiem utłuc tłuczkiem, przełożyć na stolnicę i wsypać do tego mąkę. Całość dobrze wyrobić ręcznie i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie kulki wyciągnąć, odcedzić z wody i wyłożyć na talerz.
Następnie pozostały boczek pokroić na małe kawałki, lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć go ognia i wyłożyć na kulki na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)