Kluski z czosnkiem i boczkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1160
Kluski z czosnkiem i boczkiem
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • Na kluski
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki
  • Ponadto:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno.

Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Czosnek obrać ze skóry i razem z pokrojonym wcześniej boczkiem zeszklić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zeszkleniu ściągnąć z patelni i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków.

Ziemniaki z boczkiem utłuc tłuczkiem, przełożyć na stolnicę i wsypać do tego mąkę. Całość dobrze wyrobić ręcznie i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie kulki wyciągnąć, odcedzić z wody i wyłożyć na talerz.

Następnie pozostały boczek pokroić na małe kawałki, lekko go zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć go ognia i wyłożyć na kulki na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów