Jarmuż z ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5630
Jarmuż z ziemniakami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 liście jarmużu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Jarmuż pokroić na kawałki. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej ugotowane ziemniaki, po czym oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojony jarmuż, oprószyć go szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów