Jarmuż z ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5879
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 liście jarmużu
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Jarmuż pokroić na kawałki. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej ugotowane ziemniaki, po czym oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojony jarmuż, oprószyć go szczyptą soli, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)