Ryż z indykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 153
Ryż z indykiem
fot. Okutan5 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 piersi z indyka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka przypraw do drobiu
  • 0,5 szklanki soku pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu cebulę przełożyć do rondla, a pozostały po niej tłuszcz pozostawić na patelni. Do pozostawionego tłuszczu dodać odsączony z wody ryż i smażyć go do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć go z patelni i dodać do zeszklonej cebuli w rondlu. Następnie składniki te zalać bulionem warzywnym, wlać do tego sok pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, ugotować ryż na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Piersi z indyka pokroić na kawałki, oprószyć je przyprawą do drobiu oraz mielonym cynamonem i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów