Ryż z indykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 723
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka przypraw do drobiu
- 0,5 szklanki soku pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu cebulę przełożyć do rondla, a pozostały po niej tłuszcz pozostawić na patelni. Do pozostawionego tłuszczu dodać odsączony z wody ryż i smażyć go do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć go z patelni i dodać do zeszklonej cebuli w rondlu. Następnie składniki te zalać bulionem warzywnym, wlać do tego sok pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, ugotować ryż na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Piersi z indyka pokroić na kawałki, oprószyć je przyprawą do drobiu oraz mielonym cynamonem i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)