Sos włoski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1802
Składniki:
- 200 g filetów ze świeżej sardeli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego sherry
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 szklanka siekanej natki pietruszki
- 1 szklanka siekanej świeżej bazylii
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapary osączyć z zalewy, utłuc na drobne kawałki tłuczkiem i przełożyć je do melaksera. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do tłuczonych kaparów. Filety z sardeli pokroić na drobne kawałki i również dodać do pozostałych składników. Wsypać do tego natkę zielonej pietruszki, bazylię, wlać oliwę z oliwek, ocet winny i całość miksować przez 2 minuty. Zmiksowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przelać do miseczki. Gotowy sos podawać do grillowanych mięs, ryb i gotowanych makaronów.
Komentarze (0)