Koper włoski zapiekany z serem i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1592
Składniki:
- 4 plastry sera Gouda
- 2 kopry włoskie
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Koper włoski przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, skropić go oliwą z oliwek i przełożyć do brytfanki. Następnie nałożyć na niego plastry sera Gouda i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Składniki piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać, wtedy uchylić szybko piekarnik, wszystko posypać bułką tartą, płatkami migdałowymi i piec jeszcze przez 4 minuty w tej samej temperaturze. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)