Cavatelli w sosie rodzynkowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2103
Cavatelli w sosie rodzynkowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 5 g tartego parmezanu
  • garstka świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na sos:
  • 15 g rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z kaszą manną oraz solą, wlać letnia wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, ugnieść odpowiednią foremką z rowkami na całej powierzchni z jednej strony ciasta, pokroić w kwadraty o wymiarach 5 na 5 cm i zawinąć je w rulony. Wszystko wrzucić do rondla z, 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej rodzynki i wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty.

Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ciasta na talerzu. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem i pokrojonym szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów