Cavatelli w sosie rodzynkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2103
Składniki:
- 5 g tartego parmezanu
- garstka świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na sos:
- 15 g rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę pszenną wymieszać z kaszą manną oraz solą, wlać letnia wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, ugnieść odpowiednią foremką z rowkami na całej powierzchni z jednej strony ciasta, pokroić w kwadraty o wymiarach 5 na 5 cm i zawinąć je w rulony. Wszystko wrzucić do rondla z, 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej rodzynki i wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty.
Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ciasta na talerzu. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem i pokrojonym szpinakiem.
Przygotować sos: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać sparzone wcześniej rodzynki i wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego przecier pomidorowy, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty.
Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ciasta na talerzu. Gotową potrawę posypać tartym parmezanem i pokrojonym szpinakiem.
Komentarze (0)