Sos rodzynkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4055
Sos rodzynkowy
fot. chefjancris / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 dkg masła
  • 3 dkg rodzynek
  • 3 dkg cukru
  • 2 dkg mąki
  • 1 szklanka rosołu
  • 0,5 łyżeczki octu owocowego

Opis przygotowania:

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez 2 godziny. Na patelni zmieszać mąkę z masłem i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić zimnym rosołem. Odcedzić rodzynki i dodać do zasmażki. Całość gotować przez 10 minut, potem doprawić cukrem i octem. Gotowy sos podajemy do potraw smażonych, ryb i mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów