Paproć smażona z kawiorem i sosem rodzynkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1922
Paproć smażona z kawiorem i sosem rodzynkowym
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany 18 %
  • 20 dag pędów paproci jadalnej
  • 20 g kawioru z łososia
  • 3 dag rodzynek
  • 3 żółtka
  • 3 dag tartego parmezanu
  • 2 liście pora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Opis przygotowania:

Liście pora wrzucić do gotującej wody, trzymać przez 3 minuty, po czym osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Przygotować sos rodzynkowy: rodzynki zalać letnia wodą, odstawić na 2 minuty, potem odcedzić i drobno pokroić. Śmietanę połączyć z żółtkami, dodać pokrojone drobno rodzynki, szczyptę soli i utrzeć na jednolitą masę. Gotowy sos przelać na liście pora i wyłożyć na to porcję kawioru. Pędy paproci umyć, osączyć z wody, wrzucić na mocno rozgrzana oliwę na patelni, oprószyć solą, przyrumienić i dodać do całości. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów