Paproć smażona z kawiorem i sosem rodzynkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2131
Składniki:
- 150 ml śmietany 18 %
- 20 dag pędów paproci jadalnej
- 20 g kawioru z łososia
- 3 dag rodzynek
- 3 żółtka
- 3 dag tartego parmezanu
- 2 liście pora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Opis przygotowania:
Liście pora wrzucić do gotującej wody, trzymać przez 3 minuty, po czym osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Przygotować sos rodzynkowy: rodzynki zalać letnia wodą, odstawić na 2 minuty, potem odcedzić i drobno pokroić. Śmietanę połączyć z żółtkami, dodać pokrojone drobno rodzynki, szczyptę soli i utrzeć na jednolitą masę. Gotowy sos przelać na liście pora i wyłożyć na to porcję kawioru. Pędy paproci umyć, osączyć z wody, wrzucić na mocno rozgrzana oliwę na patelni, oprószyć solą, przyrumienić i dodać do całości. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)