Pudding rabarbarowo-rodzynkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1867
Pudding rabarbarowo-rodzynkowy
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 8 truskawek do dekoracji
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 kromki chleba
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • szczypta kakao

Opis przygotowania:

Rabarbar oraz truskawki umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, przesypać go do rondla, zasypać brązowym cukrem, dodać sparzone wcześniej rodzynki i zalać 1 szklanką wody. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Następnie kromki chleba pozbawić skórek, pokruszyć je na drobne kawałeczki i dodać do ugotowanych składników. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, odpowiednią foremką przełożyć ją na talerz i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie dodać do tego wiórki kokosowe, zalać je mlekiem skondensowanym i posypać kakao. Na koniec pudding udekorować truskawkami

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów