Przegrzebki z kalafiorem w sosie rodzynkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2438
Składniki:
- 6 mrożonych przegrzebek
- 5 dag rodzynek
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki musztardy Dijon
- natka selera
- szczypta mielonego imbiru
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, po czym odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Potem przełożyć go na przegrzebki.
Przygotować sos rodzynkowy: rodzynki sparzyć niewielką ilością wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałeczki i utrzeć razem z musztardą na jednolitą masę. Masę doprawić pieprzem, solą do smaku i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną natką selera i szczyptą mielonego imbiru.
Przygotować sos rodzynkowy: rodzynki sparzyć niewielką ilością wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałeczki i utrzeć razem z musztardą na jednolitą masę. Masę doprawić pieprzem, solą do smaku i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną natką selera i szczyptą mielonego imbiru.
Komentarze (0)