Przegrzebki z kalafiorem w sosie rodzynkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2228
Przegrzebki z kalafiorem w sosie rodzynkowym
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 5 dag rodzynek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • natka selera
  • szczypta mielonego imbiru
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Następnie osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, po czym odcedzić i zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Potem przełożyć go na przegrzebki.

Przygotować sos rodzynkowy: rodzynki sparzyć niewielką ilością wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, pokroić na drobne kawałeczki i utrzeć razem z musztardą na jednolitą masę. Masę doprawić pieprzem, solą do smaku i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną natką selera i szczyptą mielonego imbiru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów