Sos chlebowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3551
Sos chlebowy
fot. ElinorD / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 800 ml mleka 2%
  • 30 g masła
  • 8 kanapek chleba pszennego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Dodać do tego liście laurowe, tartą gałkę muszkatołową, wlać mleko i całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przecedzić przez sito, a sam przecedzony wywar z powrotem przelać do rondla. Kromki chleba pozbawić skórek, rozdrobnić je, dodać do wywaru w rondlu i trzymać do chwili, aż chleb dobrze nasiąknie. Wtedy składniki postawić na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do tego masło oraz śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dobrze rozmieszać dopóki składniki są gorące. Całość przełożyć do salaterki, pozostawić do ostygnięcia. Gotowy podawać do dań mięsnych, zrazów i dań z drobiu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów