Sos chlebowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3551
Składniki:
- 800 ml mleka 2%
- 30 g masła
- 8 kanapek chleba pszennego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Dodać do tego liście laurowe, tartą gałkę muszkatołową, wlać mleko i całość doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie składniki ściągnąć z ognia, przecedzić przez sito, a sam przecedzony wywar z powrotem przelać do rondla. Kromki chleba pozbawić skórek, rozdrobnić je, dodać do wywaru w rondlu i trzymać do chwili, aż chleb dobrze nasiąknie. Wtedy składniki postawić na średnim ogniu i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dodać do tego masło oraz śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dobrze rozmieszać dopóki składniki są gorące. Całość przełożyć do salaterki, pozostawić do ostygnięcia. Gotowy podawać do dań mięsnych, zrazów i dań z drobiu.
Komentarze (0)