Kwas chlebowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3537
Kwas chlebowy
fot. *Noema* / CC-BY-NC-SA 2.0

Składniki:

  • 50 dkg chleba żytniego razowego
  • 25 dkg cukru
  • 1 dkg drożdży
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 dkg rodzynek
  • 1 łyżeczka ryżu

Opis przygotowania:

Chleb pokrajać na kromki i wysuszyć w piekarniku. Suche kromki ułożyć w odpowiednim naczyniu, dodać skórę z połowy cytryny i zalać 5 l osłodzonej, wrzącej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie sam kwas przecedzić przez gazę do innego naczynia, a zawartość chleba usunąć. Do kwasu dodać drożdże. Przykryć i pozostawić na dalsze 4 godziny do czasu, aż utworzy się na wierzchu piana. Całość ponownie przecedzić i zlać do butelek. Do butelek wrzucić po 4 rodzynki i dwa ziarna ryżu. Butelki pozamykać, przenieść w chłodne miejsce i ułożyć je w pozycji leżącej. Po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów