Kwas chlebowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3537
Składniki:
- 50 dkg chleba żytniego razowego
- 25 dkg cukru
- 1 dkg drożdży
- skórka z połowy cytryny
- 2 dkg rodzynek
- 1 łyżeczka ryżu
Opis przygotowania:
Chleb pokrajać na kromki i wysuszyć w piekarniku. Suche kromki ułożyć w odpowiednim naczyniu, dodać skórę z połowy cytryny i zalać 5 l osłodzonej, wrzącej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie sam kwas przecedzić przez gazę do innego naczynia, a zawartość chleba usunąć. Do kwasu dodać drożdże. Przykryć i pozostawić na dalsze 4 godziny do czasu, aż utworzy się na wierzchu piana. Całość ponownie przecedzić i zlać do butelek. Do butelek wrzucić po 4 rodzynki i dwa ziarna ryżu. Butelki pozamykać, przenieść w chłodne miejsce i ułożyć je w pozycji leżącej. Po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.
Komentarze (0)