Pudding chlebowy z karmelem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1944
Składniki:
- 300 g czerstwego chleba
- 250 g masła
- 100 g ciastek Ameretti
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g cukru pudru
- 50 g kandyzowanych pomarańczy
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
Opis przygotowania:
Czerstwy chleb zalać mlekiem i moczyć przez 30 minut. Po tym czasie odcisnąć, usunąć nadmiar mleka, a odciśnięty chleb przełożyć do miski. Ciastka Ameretti pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do odciśniętego chleba. Owoce kandyzowane sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników w misce. Dodać do tego aromat rumowy, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie cukier oraz cukier puder przesypać do rondla, postawić na małym ogniu i skarmelizować. W czasie karmelizowania przemieszać drewnianą łyżką kilka razy. Kiedy cukier się skarmelizuje, ściągnąć go z ognia i przelać do formy na ciasto. Przełożyć na niego wszystkie wymieszane składniki w z miski i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C stopni i piec przez 40 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)