Pudding chlebowy z karmelem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1753
Pudding chlebowy z karmelem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g czerstwego chleba
  • 250 g masła
  • 100 g ciastek Ameretti
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g kandyzowanych pomarańczy
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

Opis przygotowania:

Czerstwy chleb zalać mlekiem i moczyć przez 30 minut. Po tym czasie odcisnąć, usunąć nadmiar mleka, a odciśnięty chleb przełożyć do miski. Ciastka Ameretti pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do odciśniętego chleba. Owoce kandyzowane sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do składników w misce. Dodać do tego aromat rumowy, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie cukier oraz cukier puder przesypać do rondla, postawić na małym ogniu i skarmelizować. W czasie karmelizowania przemieszać drewnianą łyżką kilka razy. Kiedy cukier się skarmelizuje, ściągnąć go z ognia i przelać do formy na ciasto. Przełożyć na niego wszystkie wymieszane składniki w z miski i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C stopni i piec przez 40 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów