Pudding chlebowy z rodzynkami i chałką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2102
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 30 ml ciemnego rumu
- 10 g rodzynek
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 słodka chałka
Opis przygotowania:
Chleb tostowy pozbawić skórek, połamać na drobne kawałki i przełożyć do wysmarowanego masłem odpowiedniego naczynia do zapiekania. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osaczyć z jej nadmiaru i dodać do składników. Następnie chałkę połamać na drobne kawałeczki. Jajka zmiksować z cukrem pudrem, po czym wymieszać z pokruszoną chałką i dodać do całości. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywna pianę mikserem, potem wlać do niej rum i ponownie zmiksować. Zmiksowane składniki wyłożyć na upieczony pudding. Gotowy podawać w naczyniu, w którym się zapiekał.
Komentarze (0)