Racuchy z rodzynkami, masłem i syropem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2179
Składniki:
- 200 ml syropu klonowego
- 5 g rodzynek
- 0,5 kostki masła
- olej do smażenia
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego ciepłe mleko, po czym wsypać rodzynki i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Potem zmiksowane składniki nabrać chochelką, przelać stopniowo na rozgrzane 4 łyżki oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego masło pokrojone w kostkę, po czym wszystko zalać syropem klonowym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego ciepłe mleko, po czym wsypać rodzynki i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Potem zmiksowane składniki nabrać chochelką, przelać stopniowo na rozgrzane 4 łyżki oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego masło pokrojone w kostkę, po czym wszystko zalać syropem klonowym.
Komentarze (0)