Mus jabłkowy z warzywami i śmietaną (przystawka)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2710
Składniki:
- 150 g śmietany kremówki
- 30 g cukru
- 4 jabłka
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki letniej wody
- 2 marchewki
- 2 g żelatyny spożywczej
- 1 cukinia młoda
- 1 por
- 1 białko
- 1 łyżka soku cytrynowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, przekroić na połowy i pozbawić nasion. Następnie zalać je niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Kiedy napęcznieje, dodać ją do przetartych jabłek wraz z 20 g cukru i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, po czym wymieszać z musem jabłkowym i żelatyną. Cukinię pokroić w cienkie plastry, por podzielić na kawałki, a marchew pokroić w słomkę. Pokrojone warzywa zalać sosem sojowym wymieszanym z 4 łyżkami zimnej wody i sokiem cytrynowym. Dodać do nich 10 g cukru, szczyptę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie śmietanę i mus jabłkowy wyłożyć na łyżki, a łyżki na talerz. Na śmietanę wyłożyć osączone z duszenia warzywa.
Komentarze (0)