Mus jabłkowy z warzywami i śmietaną (przystawka)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2710
Mus jabłkowy z warzywami i śmietaną (przystawka)
fot. Like_the_Grand_Canyon / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g śmietany kremówki
  • 30 g cukru
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 marchewki
  • 2 g żelatyny spożywczej
  • 1 cukinia młoda
  • 1 por
  • 1 białko
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jabłka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Jabłka obrać ze skóry, przekroić na połowy i pozbawić nasion. Następnie zalać je niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Kiedy napęcznieje, dodać ją do przetartych jabłek wraz z 20 g cukru i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, po czym wymieszać z musem jabłkowym i żelatyną. Cukinię pokroić w cienkie plastry, por podzielić na kawałki, a marchew pokroić w słomkę. Pokrojone warzywa zalać sosem sojowym wymieszanym z 4 łyżkami zimnej wody i sokiem cytrynowym. Dodać do nich 10 g cukru, szczyptę soli, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie śmietanę i mus jabłkowy wyłożyć na łyżki, a łyżki na talerz. Na śmietanę wyłożyć osączone z duszenia warzywa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów