Sos allioli z botwiną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1925
Składniki:
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 pęczek botwiny
- Na sos:
- 300 g majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 czerstwa bułka zwykła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć, pokroić na kawałki, po czym sparzyć ją 2 szklankami wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: bułkę zalać letnim mlekiem i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odciśniętej bułki. Dodać do tego majonez, wlać sok z cytryny, a następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozmieszać i dodać do sparzonej wcześniej botwiny na talerzu.
Przygotować sos: bułkę zalać letnim mlekiem i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odciśniętej bułki. Dodać do tego majonez, wlać sok z cytryny, a następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozmieszać i dodać do sparzonej wcześniej botwiny na talerzu.
Komentarze (0)