Sos allioli z botwiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1951
Sos allioli z botwiną
fot. Doug Beckers / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 pęczek botwiny
  • Na sos:
  • 300 g majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 czerstwa bułka zwykła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Botwinę dokładnie umyć, pokroić na kawałki, po czym sparzyć ją 2 szklankami wody, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: bułkę zalać letnim mlekiem i moczyć przez 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odciśniętej bułki. Dodać do tego majonez, wlać sok z cytryny, a następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie rozmieszać i dodać do sparzonej wcześniej botwiny na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów