Grzanki z serem, szpinakiem i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1925
Grzanki z serem, szpinakiem i jajkiem
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g sera ricotta
  • 4 kromki chleba
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • garść świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, zrumienić na nim kromki chleba z obu stron i przełożyć je na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego ser ricotta, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na grzanki. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać świeżo startą gałką muszkatołową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów