Grzanki z serem, szpinakiem i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2119
Składniki:
- 200 g sera ricotta
- 4 kromki chleba
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- garść świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, zrumienić na nim kromki chleba z obu stron i przełożyć je na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego ser ricotta, dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na grzanki. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać świeżo startą gałką muszkatołową.
Komentarze (0)