Twarożniki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6423
Składniki:
- 50 dag twarogu śmietankowego
- 5 dag mąki
- 5 dag cukru
- 2 jajka
- 2 kiwi
- 1 mango
- 0,5 szklanki śmietany
- pół opakowania cukru waniliowego
- masło do smażenia
Opis przygotowania:
Owoce umyć i odsączyć z wody. Kiwi obrać ze skory i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skory, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Twaróg przepuścić przez maszynkę dwukrotnie, dodać do niego połowę mąki, jajka, cukier i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto pokroić jak na kopytka i potoczyć w mące. Rozgrzać mocno masło na patelni i kłaść na nią pokrojone ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, polać śmietaną i posypać pokrojonymi wcześniej owocami.
Komentarze (1)
Witam Próbowałem zrobić Twarożniki według tego przepisu i nie wiem jakim cudem komuś udało się ukręcić wałki z ciasta o tej konsystencji. Myślałem że w przepisie jest błędnie podana ilość mąki, jednak w innych przepisach tak też jest. Tylko jeden przepis zaleca dodanie ziemniaków w stosunku 1:1 z twarogiem. Ktoś może poradzi jak zrobić to dobrze
Pozdrawiam Krzychu