Gulasz warzywny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1566
Składniki:
- 1 główka kapusty białej do 2,5 kg
- 8 łyżek oleju
- 4 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- 1 czerwona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- zielony koperek
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Kapustę pozbawić głąba i pokroić ją w cienkie paski. Pomidory pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do smażonych składników. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Rozgrzać olej w rondlu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojoną kapustę i marchew. Całość zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką chili, po czym dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.
Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować zielonym koperkiem.
Rozgrzać olej w rondlu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojoną kapustę i marchew. Całość zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką chili, po czym dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.
Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)