Gulasz warzywny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 48
Gulasz warzywny
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej do 2,5 kg
  • 8 łyżek oleju
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Kapustę pozbawić głąba i pokroić ją w cienkie paski. Pomidory pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w cienkie plastry i dodać do smażonych składników. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Rozgrzać olej w rondlu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojoną kapustę i marchew. Całość zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty na średnim ogniu. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką chili, po czym dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 10 minut.

Następnie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów