Sorbet z krwistych pomarańczy i kiwi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1540
Składniki:
- 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
- 1 kiwi
- świeża bazylia
- Sorbet:
- 4 krwiste pomarańcze
- 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej
Opis przygotowania:
Owoce oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na tackę i zamrozić w zamrażalniku. Przygotować sorbet: pomarańcze krwiste przekroić na połowy, po czym wydrążyć z nich miąższ wraz z sokiem do pojemniczka plastikowego i dokładnie rozgnieść widelcem. Składniki w pojemniku zasypać cukrem pudrem, zalać je wodą mineralną i również zamrozić. Po zamrożeniu plastry kiwi oraz sorbet wyłożyć na talerz, posypać tartą skórką pomarańczową i udekorować świeżymi listkami bazylii.
Komentarze (0)