Sorbet z krwistych pomarańczy i kiwi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1540
Sorbet z krwistych pomarańczy i kiwi
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
  • 1 kiwi
  • świeża bazylia
  • Sorbet:
  • 4 krwiste pomarańcze
  • 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej

Opis przygotowania:

Owoce oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na tackę i zamrozić w zamrażalniku. Przygotować sorbet: pomarańcze krwiste przekroić na połowy, po czym wydrążyć z nich miąższ wraz z sokiem do pojemniczka plastikowego i dokładnie rozgnieść widelcem. Składniki w pojemniku zasypać cukrem pudrem, zalać je wodą mineralną i również zamrozić. Po zamrożeniu plastry kiwi oraz sorbet wyłożyć na talerz, posypać tartą skórką pomarańczową i udekorować świeżymi listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów